Rroma.ro - home Foto: Balasz Attila


Diseminarea cercetãrii cu privire la minoritatea Rromã

Despre proiect

Proiectul "Diseminarea cercetarii cu privire la minoritatea Rroma" a avut ca scop obtinerea unei imagini comprehensive asupra studiilor si cercetarilor care s-au realizat in Romania precum si diseminarea informatiei obtinute catre toate organizatiile interesate in acest subiect: organizatii ale minoritatii Rroma, ministere, consilii locale, publicul larg. Proiectul a fost realizat de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii intre 15 ianuarie si 15 martie 2001.

Rezultatele proiectului

  • baza de date continand toate studiile, cercetarile, rapoartele care s-au realizat cu privire la minoritatea Rroma in Romania
    Cautã in baza de date

  • un raport de cercetare cuprinzand analiza studiilor pe baza unui metodologii complexe.
    Descarca raportul


Cercetarea cu privire la minoritatea Rroma

Cercetarea referitoare la grupurile etnice in Romania a tratat in mai mica masura subiectul rromilor. In anii '30 a fost realizat un numar de cercetari sistematice de catre Ion Chelcea, cunoscut sociolog. Dupa al doilea razboi mondial cercetarea asupra rromilor a cunoscut o slaba dezvoltare. In ultimii ani, in special dupa 1990, interesul pentru populatia rroma a crescut si au fost realizate studii si cercetari complexe.

Cele mai importante perspective utilizate in cercetarea cu privire la minoritatea rroma sunt:

  1. Abordarea socio-economica;
  2. Pespectiva relatiei cu autoritatile
  3. Perspectiva identitara

Abordarea socio-economica pleaca de la ipoteza conform careia problemele populatiei rroma sunt relationate cu saracia si dificultatea atingerii unui standard de viata decent. Factorii explicativi includ: nivelul scazut al veniturilor, slaba calificarea profesionala, rata scazuta de participare pe piata muncii, nivelul de educatie redus si conditiile de locuire precare.

Pespectiva relatiei cu autoritatile si serviciile publice trateaza aspecte referitoare la discriminarea institutionalizata a rromilor in relatia cu autoritatile si serviciile publice. Comportamentele discriminatorii se dezvolta pe fundalul stereotipurilor si prejudecatilor asupra acestei populatii fapt care conduce la limitarea accesului la diferitele tipuri de servicii (sanatate, educatie, formare profesionala).

Perspectiva identitara pleaca de la ideea ca populatia rroma este purtatoarea unei intregi istorii, unui set de traditii care constituie specificitatea etnica. Militantismul etnic este considerat ca fiind cel mai important in determinarea problemelor si identificarea solutiilor potrivite modului de viata specific rromilor. Din acest punct de vedere, cultivarea limbii romani si prezervarea culturii rroma sunt preocuparile centrale ale rromilor din Romania.

 

  English version

created and maintained by webdesigner.ro