Rroma.ro - home Foto: Balazs Attila

Aparitii editoriale

"Intre trecut si viitor - Romii din Centrul si Estul Europei", Will Guy(ed.), 2001

"Stare de impunitate" - Centrul European pentru Drepturile Romilor, 2001

"La marginea societatii - Romii si serviciile publice in Romania" - Open Society Institute, 2001


Conferinta OSCE - Bucuresti, Septembrie 2001

... stirile conferintei, AICI !

55 de tari invitate la conferinta pe problemele romilor

Între 10 si 13 septembrie va avea loc la Bucuresti Conferinta OSCE Oportunitati egale pentru romi& sinti: transpunerea vorbelor în fapte.

300 de delegati sunt invitati din toate cele 55 de state membre ale OSCE. Conferinta este co-finantata din fondurile Ministerului Român al Afacerilor Externe si ale Programului EU Phare. Ea va avea loc la Hotelul Marriott din Bucuresti si va fi oficial deschisa de catre premierul Adrian Nastase luni, 10 septembrie la ora 15.00.

Scopurile acestei reuniuni sunt:

 • De a trece în revista modul în care tarile member OSCE îsi respecta angajamentul în respectarea drepturilor persoanelor apartinând minoritatilor nationale, în combaterea discriminarii, rasismului si xenofobiei ;
 • De a compara politicile pentru romi din tarile canditate la aderarea la Uniunea Europeana si sa evalueze aceste politici din statele membre ale Uniunii Europene;
 • De a oferi oportunitatea unei treceri în revista concrete a masurilor si politicilor pentru populatiile de romi si sinti adoptate în ultima decada, în special de la Conferinta OSCE- Consiliul Europei care a avut loc la Varsovia în 1994 ;
 • Sa mareasca gradul de constientizare al institutiilor guvernamentale a necesitatii crearii unor structuri si instrumente oficiale de combatere a rasismului si discriminarii ;
 • Sa adune resurse umane motivate precum si expertiza necesara pentru trasarea unui Plan de Actiune OSCE pentru romi si sinti în concordanta cu documentele summit-ului de la Instambul.

Conferinta este organizata sub forma unor plenare, grupuri de lucru si mese rotunde.

Astfel, plenara de deschidere are ca scop revederea implicarii si actiunilor OSCE în problemele romilor& sintilor pe parcursul ultimului deceniu, elemente pentru un Plan de Actiune în ceea ce priveste problemele romilor si sintilor.

Problemele care vor fi discutate în cadrul Coferintei sunt:

 • Pentru grupul de lucru numarul 1 :combaterea discriminarii, politici effective de îmbunatatire a conditiilor de viata pentru romi si sinti, cauzele migratiei si cererii de azil.
 • Grupul de lucru numarul 2 va avea în vedere urmatoarele probleme: evolutia drepturilor politice ale romilor si sintilor, practici inovative pentru cresterea participarii politice a romilor si sintilor în procesul de creare a politicii nationale si internationale.
 • Al 3-lea grup de lucru va avea ca tema de discutie: romii în situatii de reabilitare a crizelor în spatiul OSCE.
 • Masa Rotunda va fi organizata de catre Programul EU Phare si are ca tema: analizarea si compararea eforturilor tarilor canditate la integrarea în Uniunea Europeana pentru îmbunatatirea situatiei romilor. În plus, toate cele 15 tari membre ale Uniunii Europene sunt invitate sa faca scurte prezentari în legatura cu propriile politici legate de romi.

În afara sesiunii de deschidere de luni, 10 septembrie, mass media nu are acces la lucrarile conferintei, dar informatii vor fi postate zilnic pe site-ul Oficiului National pentru Romi, intr-o sectiune dedicata Conferintei OSCE


Întâlnirea de închidere va cuprinde rapoarte ale grupurilor de lucru si prezentarea reprezentantului OSCE: elemente ale unui plan de actiune pe problemele romilor si sintilor.

Experti romi, experti guvenamentali în problemele minoritatilor din tarile membre OSCE, ca si din tarile membre ale Uniunii Europene si candidate la integrarea în Uniunea Europeana. 300 de participanti au fost invitati din toata Europa si America.

Conferinta va fi declarata oficial deschisa în prezenta:

 • Domnului Adrian Nastase, Prim- ministrul României;
 • Domnului Mircea Geoana, Ministrul Afacerilor Externe, presedinte în exercitiu al OSCE;
 • Domnului Nicolae Gheorghe, consultant pe problemele romilor si sintilor în cadrul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturilor Omului al OSCE;
 • Domnului Andre Lys, reprezentantul Comisiei Europene în România.

De-a lungul celor 3 zile ale Conferintei, o serie de evenimente culturale (lansari de carte, expozitii de arta) vor fi organizate. Aceasta va promova capacitatea intelectuala si creativa a minoritatii rome la fel de bine cum va aborda o serie de probleme de actualitate ( informatii despre situatia romilor din Skopje).

Conferinta a fost organizata de catre urmatoarele institutii/ organizatii:

 • OSCE / ODIHR (Oficul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului)- dezvoltarea conceptului, agenda si lista de invitati;
 • Presedintele în exercitiu al OSCE - promovarea conferintei ca parte a agendei sale anuale;
 • Ministerul Român al Afacerilor Externe- co-finantarea evenimentului si organizarea lui;
 • Programul EU Phare- co- finantarea evenimentului si organizarea Mesei Rotunde;
 • Numeroase ONG-uri ale romilor au fost de asemenea implicate în organizarea evenimentului si carora le sunt adresate multumiri: Aven Amentza, Romani CRISS, Phoenix, Centrul Crestin al Romilor (Sibiu), Roma News si altele.
 • Numerosi voluntari sunt de asemenea implicati în organizarea si desfasurarea evenimentului si numele lor va fi publicat într-un anunt distinct.

STIRI DESPRE DESFASURAREA EVENIMENTULUI VOR FI POSTATE ZILNIC IN ACESTA PAGINA

 
  English version

created and maintained by webdesigner.ro