Rroma.ro - home Foto: Balazs Attila


Scrisoare deschisa a Centrului International de Actiune

Centrul International pentru Actiune se solidarizeaza apelului lansat de Comitetul pentru apararea lui Mario Bango din Republica Slovacia. Acesta îi îndeamna pe membrii si sustinatorii lui sa se alature campaniei internationale pentru a se face dreptate lui Mario Bango si rromilor.

Organizatia face apel la toti militantii pentru dreptate sociala si rasiala, la toti adversarii fascismului si rasismului!

Centrul cere ajutor pentru Mario Bango, untânar activist rrom în varsta de 18 ani din Slovacia care a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru faptul ca si-a aparat familia împotriva unui atac rasist. Cazul sau simbolizeaza situatia dificila a rromilor în Europa de Est în zilele noastre. La aproape 6 decenii de la uciderea a poate 500.000 de rromi de catre nazisti, rromii din Europa de Est se tem din nou sa mearga pe strada.

Din cauza culorii, ei au devenit tinta unei noi miscari naziste care s-a dezvoltat în regiune de-a lungul ultimului deceniu. Ei sunt batuti si ucisi de catre bande de tineri "skinheads" (n.tr. capete rase) si sunt victimele discriminarii oficiale în buna masura. Guvernari de dreapta si partide politice i-au facut "tapii ispasitori" pentru saracia devastatoare si somajul impuse în Europa de Est în ultima decada de politicile Fondului Monetar International. În realitate rromii au suferit cel mai mult din cauza catastrofe economice. În rândul lor rata somajului este cea mai ridicata si au cel mai scazut venit. Desi 9% din populatia Slovaciei este formata din rromi, 40% din acestia sunt în închisori.

Pe 10 martie, Mario, fratele sau Edo si mama lor calatoreau cu autobuzul în cel mai mare cartier din Bratislava, capitala Slovaciei, când Edo a fost atacat de un tânar rasist pe nume Branislav Slamka. Mario a sarit în ajutorul fratelui sau, si în cursul luptei, Slamka a fost înjunghiat. Fratii însisi au chemat politia si au asteptat sosirea acestora în timp ce atacatorul era dus la spital. Atunci când mama lor a cerut apa în timpul interogatoriului de la sectia de politie, ea a fost facuta "tiganca" de un politist. Acesta nu era primul astfel de atac suferit de familia Bango. În primii ani de adolescenta Edo a fost spitalizat dupa ce a fost batut de "skinheads". Astfel de experiente tragice au devenit o obisnuinta pentru rromii din Slovacia de azi.

Mario a fost închis imediat. Când atacatorul sau a murit câteva zile mai târziu, Mario a fost acuzat de "ranire cauzatoare de moarte".
Desi exista rapoarte care arata ca Slamka facea parte dintr-o organizatie nazista, media slovaca (o parte din ea apartinând companiilor americane) politicieni de dreapta l-au caracterizat ca "un baiat inocent atacat de rromi". Membri rasisti ai Parlamentului slovac l-au caracterizat pe atacatorul rasist ca o "victima" si pe membri familiei Bango ca pe hoti care încercau sa-i fure portofelul. Ei folosesc aceasta tragedie pentru a stârni o noua campanie de ura împotriva rromilor si âmpotriva lui Mario. Viata lui Mario a fost amenintata în închisoare.

De la o vârsta frageda Mario a fost un luptator pentru dreptate si egalitate. Împreuna cu Edo a organizat un mars al tinerilor împotriva fascismului în Bratislava. În septembrie 2000, fratii au organizat o demonstratie împotriva Fondului Monetar International pentru a arata solidaritatea tineretului slovac cu protestul planuit împotriva summit-ului FMI de la Praga. Ei au mers la Praga pentru a protesta împotriva FMI si au luat parte la blocada pasnica a Podului Nuselsky.
Încrezatori în unitatea clasei muncitoare, Mario si Edo au ajutat miscarea slovaca a muncii în lupta sa pentru salarii decente si conditii de munca si au luat parte la toate miting-urile legate de munca din Bratislava. Ei i-au ajutat pe chiriasii dintr-un cartier industrial al Bratislavei sa reziste evacuarii de catre un speculator bogat care le cumparase casele pe care acestia le ocupau. Mario si Edo sunt studiaza, de asemenea, istoria populatiei de culoare si a celei originare din statele Unite ale Americii, care este atât de asemanatoare cu a rromilor.

Viata lui Mario în slujba celor asupriti a fost întrerupta de atacul unui rasist indus în eroare. Dupa o experienta a unui atac rasist direct, dupa ani de permanenta teama de un atac al celor numiti "skinheads", dupa ani de stress neîntrerupt în timp ce mergea pur si simplu pe strada, dupa ce a fost obligat sa stea acasa în fiecare seara pentru a evita violenta si dupa ce a scapat din câteva tentative de a fi atacat, a venit un moment care era inevitabil mai devreme sau mai târziu.

Mario a luptat pentru altii ani de-a rândul. Este timpul sa multumirile noastre.

Prin urmare, Centrul adreseaza oricui rugamintea de a se alatura demersului de a cere Guvernului slovac retragerea acuzatiilor împotriva lui Mario Bango.

Proteste si apeluri pentru eliberarea lui Mario pot fi trimise la adresele:

Urad Vlady (The Office of the Government)
Namestie Slobody 1 813 70 Bratislava, Slovak Republic
Tel: 011 421 7 5729 5111
Fax: 011 421 7 5249 7595
email: urad@government.gov.sk

Urad Vlady (The Office of the Government)
Namestie Slobody 1 813 70 Bratislava, Slovak Republic
Tel: 011 421 7 5729 5111
Fax: 011 421 7 5249 7595
email: urad@government.gov.sk

Kancelaria Prezidenta
Stefanikova 14, 814 38 Bratislava
Tel: 011 421 7 5441 6624
Pentru trimiterea de e-mail-uri site-ului presedintelui : http://www.prezident.sk, click pe VIRTUALNA POSTA, apoi CLICK Kancelaria Prezidenta
Stefanikova 14, 814 38 Bratislava
Tel: 011 421 7 5441 6624
email to the President's web site at http://www.prezident.sk, click on
VIRTUALNA POSTA, apoi click pe NOVY PRISPEVOK, care înseamna
mesaj nou.

Scrisori de solidaritate pot fi trimise la:
PO Box 178 850 00 Bratislava 5, Slovakia email: freemario@post.sk
Familia lui Mario este saraca si are dificultati în a-si permite un avocat, cautiune si costuri legale. Donatii pentru apararea lui pot fi trimise la " Prietenii lui Mario Bango c/o International Action Center, 39 West 14 Street, New York, N.Y. 10010. Cecurile ar trebui adresate Centrului International de Actiune cu7 specificatia " eliberati-l pe Mario Bango ". Fondurile se vor îndrepta în Slovacia.


International Action Center
39 West 14th Street, Room 206
New York, NY 10011
email: iacenter@iacenter.org
web: http://www.iacenter.org
http://www.mumia2000.org
phone: 212 633-6646
fax: 212 633-2889


Acest apel apartine Centrului International de Actiune pentru eliberarea lui Mario Bango si nu reprezinta punctul de vedere al Oficiului National pentru Romi.

 
  English version

created and maintained by webdesigner.ro