Rroma.ro - home Foto: Balazs Attila


Conferinta privind Implementarea la Nivel Local a Strategiei Guvernului României pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor

Brasov, 23-25 Noiembrie 2001

Sesiunea de deschidere

Pe 23 noiembrie s-au deschis la Brasov lucrarile Conferintei privind implementarea la nivel local a strategiei guvernului Romaniei pentru imbunatatirea situatiei romilor, organizata cu ajutorului unui program Phare al Uniunii Europene. La acest eveniment, au fost invitati sa participe reprezentanti ai administratiei locale si centrale, membrii ai asociatiilor romilor precum si o serie de personalitati publice implicate in sustinerea si promovarea proiectelor de imbunatatire a situatiei romilor din Romania.
Conferinta s-a dorit a fi o abordare pragmatica a tematicii initiate in cadrul Conferintei OSCE, Oportunitati egale pentru romi, de la vorbe la fapte, desfasurata la Bucuresti, intre 10 si 13 sebtembrie 2001. Discutiile au fost structurate pe patru ateliere de lucru, menite sa aduca in prim plan principale aspecte legate de aplicarea strategiei guvernamentale in judetele unde se gasesc comunitati importante de romi si sa prezinte proiectele adopate la nivel local in vederea implementarii acestei strategii nationale.

La sesiunea de deschidere, prezidata de Ivan Gheorghe, subsecretar de stat in Ministerul Informatiilor Publice, au luat cuvantul domnul deputat Madalin Voicu, doamna deputat Mihaela Mandrea Muraru, domnul deputat Nicolae Paun, delegati ai Ministerului Administratiei Publice si ai Ministerului Informatiei Publice, primari si subprefecti. Invitat de ultim moment a fost binecunoscutul prezentator de televiziune, Florin Calinescu, care si-a deschis discursul afirmand ca 'in Romania nu exista decat cetateni romani', indiferent de originea etnica sau de optiunea culturala.

Principalul obiectiv al conferintei este acela de a stabili un dialog direct intre administratia centrala si cea locala, ambele implicate in procesul de gestionare si implemetare a strategiei guvernamentale finalizata la inceputul acestui an si demarata prin intermediul Hotararii de Guvern 430/2001. In cadrul atelelierelor vor fi prezentate cazuri concrete ale unor judete unde aceasta initiativa a avut succes sau a esuat si se va incerca o analiza a cauzelor care au dus la aceste rezutate. Prefectii, primarii, reprezentantii romilor si ai ONG-urilor au fost invitati sa faca un schimb deschis de experienta si sa caute impreuna solutii de ameliorare a implementarii politicilor initiate la nivel central.

Printre succesele mentionate au fost crearea Birourilor Judetene pentru Romi, dezvoltarea structurilor asociative ale romilor, inmultirea proiectelor vizand probleme concrete ale diverselor comunitati si implicarea reala a reprezentatilor administratie locale in identificarea unor solutii la problemele sociale specifice locuitorilor de etnie roma.
Dificultatile intampinate la nivel local sunt lipsa unor informatii concrete asupra situatiei actuale a comunitatilor de romi pe fiecare judet si lipsa unor resurse materiale si umane necesare aplicarii tuturor proiectelor propuse la nivel central sau local. Deasemenea s-a semnalat un deficit de comunicare intre structrurile administrative din Bucuresti si cele din teritoriu, precum si o flexibilitate redusa in colaborarea dintre esalonul politic si cel al societatii civile.

Problemele specifice ale comunitatilor de romi cum ar fi nivelul scazut de educatie, rata mare de somaj, conditii de trai precare, discriminare si autoizolare, pot fi rezolvate doar in conditiile in care ele sunt percepute corect de ambele parti implicate. Eforturile nu trebuie sa porneasca doar din partea administratiei, ci trebuie completate printr-o implicare sincera a romilor la diferite nivele.

Nu in utltimul rand s-a adus in discutie faptul ca desi proiectul de aplicare a strategiei prevedea ca 30% din fondurile necesare sa fie alocate de guvern, acestea nu au fost prevazute in bugetul pe 2002. In acest sens, mai multe variante de finantare au fost propuse, fara insa a se adopta o versiune finala.
In ciuda acestor obstacole, vorbitorii au ramas intr-un nota pozitiva, sperand ca aceasta conferinta va fi un pas imainte in gasirea unor raspunsuri concrete la numeroasele intrebari ridicate de implementarea strategiei guvernamentale.

 
  English version

created and maintained by webdesigner.ro