Rroma.ro - home Foto: Balazs Attila


Conferinta privind Implementarea la Nivel Local a Strategiei Guvernului României pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor

Brasov, 23-25 Noiembrie 2001

Lucrarile Atelierelor 3 si 4

Sesiunea de dupa-amiaza a Conferintei privind Implementarea la Nivel Local a Strategiei Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea Situatiei Romilor a continuat cu lucrarile in ateliere 3 si 4 avand ca teme de dezbatere practicile pozitive privind dezvoltarea comunitara la nivel local a minoritatii romilor si reprezentarea politica a minoritatii romilor in structurile administratiei publice locale.
In cursul atelierului 3 au fost prezentate acele proiecte care au constituit un succes in ciuda obsacolelor intalnite in obtinerea finantarilor si in implemetarea masurilor. Majoritatea acestora isi propun sa acorde un ajutor social comunitatilor defavorizate, de romi sau mixte (proiectul 'O masa pentru fiecare' al primariei din Cugir, proiectul 'Primul pas' al asociatiei Montur din Bicaz). Alte proiecte s-au adresat sectorului economic (proiectele Grupului de initiativa din comuna Traianu), celui educativ (programe de alfabetizare pentru copii de romi din sectorul 1 si de informare si educatie contraceptiva a femeilor caldarare realizate de Asociatia Femeilor Roma din Romania) si nu in ultimul rand celui cultural (Asociatia socio-culturala Speranta Romilor, Calarasi).
Deasemenea, in timpul atelierului a fost prezentata cartea 'Proiecte pentru Romii din Romania, 1990-2000' editata de Vlad Anastasoiae si Daniela Tarnovski. Volumul este un studiu detaliat al proiectelor privind populatia roma timp de 11 ani. Din recomandarile finale au fost subliniate nevoia incurajarii fenomenului asociativ in Muntenia si Moldova precum si necesitatea dezvoltarii proiectelor de reconversie profesionala.
Al patrulea atelier s-a concentrat pe nivelul de reprezentare a romilor la nivel politic local. Fara a avea o cifra oficiala, in prezent se estimeaza ca etnia romilor reprezinta 10% din populatia tarii. Reprezentarea acestora la nivel local a fost apreciata ca fiind slaba si insuficienta pentru a rezolva toate problemele specifice. Printre recomandarile atelierului a fost aceea a amendarii legii 215 in sensul reprezentarii din oficiu a comunitatilor ai caror reprezentati nu au trecut de pragul electoral.
Un alt punct de lucru a fost discutarea cazului Piatra Neamt. Precizarile viceprimarului au fost completate de interventia reprezentantei Romani Criss care a prezentat conditiile in care s-a semnat Protocolul propus de aceasta organizatie intre toate partile implicate in acest caz si care este menit sa aduca cateva solutii in problemele etnice din acest judet, cu sprijinul OSCE.
Lucrarile s-au incheiat cu interventia analistului politic Cristian Parvulescu care a remarcat ca solutiile de genul celor propuse la Piatra Neamt sunt similare cu recunoasterea unui esec de integrare a comunitatilor de romi si a incurajat crearea de functii in administratia locala care sa permita realizarea unor presiuni din interior in favoarea aplicarii proiectelor locale si a strategiei guvernamentale.

 
  English version

created and maintained by webdesigner.ro