Rroma.ro - home Foto: Balazs Attila


Conferinta privind Implementarea la Nivel Local a Strategiei Guvernului României pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor

Brasov, 23-25 Noiembrie 2001

Instrumente de implementare a strategiei (Atelierele 1 si 2)

A doua zi a Conferintei de la Brasov a continuat temele incepute in sesiunea plenara cu discutii in ateliere. Pana la ora pranzului au fost inchise lucrarile la Atelierele 1 si 2 dedicate parteneriatului dintre autoritatile locale si societatea civila a romilor si mecanismelor si structurilor pentru implementarea Stategiei Guvernului.
In ceea ce priveste parteneriatul, au fost expuse doua proiecte in curs de implemetare, unul privind moderatorul socio sanitar, initiat de organizatia Romani Criss, si unul privind infiintarea unor grupuri de initiativa locala, elaborat de Agentia de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna'. Ambele au pornit din nevoia de a acoperi deficitul de comunicare care exista intre comunitatile de romi si administratia publica locala si au propus crearea unor legaturi directe si dezvoltarea unei colaborari structurate intre cele doua parti. Elaborat in urma cu mai multa vreme, proiectul privind mediatorul socio sanitar pare se fi devenit deja o realitate in unele judete in care institutiile locale s-au aratat deschise sa colaboreze intre ele pentru definirea unor prioritati clare in vederea asistarii sanitare si sociale a comunitatilor de romi.
In Atelierul 2 a fost luata in discutie Conceptia privind organizarea si functionarea Biroului Judetean pentru Romi, redactata de Ministerul Informatiilor Publice, si care urmareste sa ofere prefecturilor un cadru concret de punere in practica a prevederilor strategiei guvernului. Desi infiintate in majoritatea judetelor tarii, componenta acestor birouri ramane un subiect de controversa. S-a avansat propunerea ca pentru moment, ele sa functioneze folosind functionari deja angajati in prefecturi, urmand ca in cel mai scurt timp, sa se gaseasca resursele necesare largirii organigramei conform prevederilor strategiei.
In cursul lucrarilor s-a remarcat interventia domnului secretar de stat, Dan Jurcan, care a anuntat ca Ministerul Informatiilor Publice a avansar deja Uniunii Europene un proiect de suplimentare a fondurilor de la 900000 de euro la 6 milioane. Aceasta initiativa a fost motivata de numarul mare de proiecte propuse in acest an, cele mai multe cu un grad mare de fezabilitate si aplicabilitate. Deasemenea, domnul Jurcan a lansat un apel asociatiilor de romi si autoritatilor locale sa foloseasca toate resursele puse la dispozitie de administratia centrala in vederea unei imbunatatiri reale a situatiei romilor.

 
  English version

created and maintained by webdesigner.ro